HTML

A beltéri úszómedencékről

A beltéri úszómedencék sajátosságai. Mi alapján válasszunk. Költségek.

HTML

A beltéri úszómedence

2009.01.07. 11:24 :: hhedy

uszomedence kép

 

 

 

 

A legegészségesebb sport, az úszás otthoni gyakorlásának elengedhetetlen feltétele egy jól megépített, kifogástalanul működő úszómedence. Mindig arra vágytam, hogy a megfelelő mennyiségű testmozgást otthonomban végezhessem. Van persze rengeteg más módja is az otthoni testedzésnek, mégis legkellemesebb az úszás. Minden más esetben, a tornánál, a szobabiciklizésnél valahogy szenvednünk kell, kiizzadunk és a kallemes érzés, hogy teszünk valamit az egészségünkért csak később jelentkezik. Ha vízben vagyunk, minden pillanatot élvezni lehet, a fáradtság-érzet csak sokára jelentkezik. A testgyakorlást úgy végezzük, hogy közben felfrissülünk. Az úszómedence megvalósítása mindezek miatt egyáltalán nem sznobizmus. Sokkal szívesebben kerékpározom a szabadban, ha az idő engedi és imádok szabad vizekben lubickolni. Időjárásai viszonyaink miatt azonban ez az időszak nagyon rövid, Schirilla kivételével nem sokan  merészkednek a fagyos vizekbe. A fent említett okok miatt természetesen beltéri medencében gondolkodunk.

Mit kell átgondolnunk?

Az anyagi helyzetünket elsősorban. Ha házunkkal együtt építjük meg medencénket könnyebb a dolgunk, hiszen már eleve beletervezzük az épületbe. Ha meglévő családi ház kiegészítéseként, valószínűleg jóval drágábban jüvünk ki. Egyrészről az úszómedence megépítésének, másrészről majdani fenntartásának költségeivel kell számolnunk. Az építés költségeihez minden esetben ajánlatkérést kell eszközölnünk az építtetőtől. Otthonunkba nem építhetünk versenyuszodát, tehát reálisan számoljuk ki a méreteket. Ha valóban sportolni szeretnénk elsősorban, nem lubickolni, a téglalap alak a legmefelelőbb, melynek hossza 8-10méter, ami körülbelül 10-12 karcsapás mellúszásban. Ellenáramoltató beszerelésével elég lehet kisebb hosszúság is.A szélesség kiszámításánál gondoljunk arra, hogy esetleg kettesben úszkálunk majd, ami kellemesebb, emiatt a 4-5m-et választanám. Ezek az adatok az 1,2 - 1,5m mélységgel együtt 40 -70m3-nyi űrtartalmat ad ki. Az építési költséget azért nehéz közelítőleg megbecsülni, mert roppant sokféle lehetőség közül választhatunk, melyekre nyomban rátérünk. A beltéri úszómedence kialakításakor ügyelnünk kell annak fekvésére, hiszen ha legalább egyik oldala nyitható - ami felettébb ajánlatos a nyárra gondolva -, akkor a napsütéshez való tájolás mellett figyelembe kell vennünk az uralkodó széljárást is.


Választás

Elsőként a medence leendő burkolatát kell eldöntenünk. A vízzáró burkolatnál a betonalapnak nem kell ezzel a tulajdonsággal bírnia, hiszen maga a burkolat látja el ezt a feladatot. Ez az olcsóbb, de kevésbé tetszetős megoldás. Ha maga a szerkezet vízálló, a burkolat megoldható környezetbarát anyagokkal, pl. kő, kerámia. Ez szebb kivitelt eredményez, de drágább  A második eldöntendő kérdés: süllyesztett  víztükör, vagy feszített víztükör? Előbbinél a vízszint a medence pereme alatt, utóbbinál a medence peremének vonalában van. A süllyesztett nem annyira zajos, olcsóbb is. Legnegyobb hátránya az úszáskor "szembejövő" hullámzás, valamint a víz pereménél az oldalfalon kialakuló csík, ami különböző anyagok lerakódásából keletkezik, de megelőzhetjük rendszeres tisztogatással.. A feszített víztükörnél ez nem lép föl, viszont az általunk kiszorított víz elvezetése zajjal jár, drágább és nagyobb helyet igényel.

Karbantartás, víztisztítás

Úszómedencénk nem kevés odafigyelést, rendszeres ellenőrzést igényel. A vízfelszín és vízfenék tisztítása heti foglalatosság. Ehhez hálót és víz alatti porszívót használunk, mely kézi, vagy önjáró is lehet. A vízszűrő sűrű szemrevételezése, tisztítása is elvégezendő feladat, porszívó használata közben és utána is. A vízszűrés, vízforgatás nem oldja meg teljes mértékben a medence maradéktalan tisztántartását, ehhez vegyszereket, vagy valamilyen más módszert kell alkalmaznunk. Legelterjedtebb és legolcsóbb mód a klórozás. Általában tabletta, vagy folyékony formában juttatjuk a vízbe, esetleg sóbontóval,  léteznek automata rendszerek is. Egyéb kombinált vegyszereket is alkalmazhatunk, azok burkolatra gyakorolt hatásait figyelembe véve. Létezik még ózonkezelés, vagy UV sugárzással történő vízfertőtlenítés is, melyek feltétlen előnye az egészségre ártalmas anyagok minimalizálása a használat során.
Időközönként a víz PH értékét is mérnünk kell, ill. elvégezni annak beállítását. E célra is léteznek automata eszközök, de a mérés elvégezhető tesztcsíkokkal is. A normál PH-értékhez kell beállítani a vegyszeres kezelést. Hetente az algátlanításra, ill. pelyhesítésre is sort kell kerítenünk a kifogástalan vízminőség elérése érdekében. Vízlágyító használata is felmerülhet eszközeink védelme érdekében.

Párátlanítás, vízhőmérséklet

A beltéri úszómednce elengedhetetlen velejárója a párátlanítás megoldása. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk pár éven belül tönkre fog menni a felépítmény szerkezete, könnyen leszakadhat az egész födém.  Könnyen beszerezhetők a párátlanítók, melyekkel ideális szintre lehet szabályozni a levegő víztartalmát.
Az ideális vízhőmérséklet 26-28C fok, ennek következtében a levegő hőmérsékletét a megfelelő komfortérzés eléréséhez 28-30 fokra kell kalibrálnunk. A vízfűtést kazánunk segítségével oldhatjuk meg, bár létezik napelemes megoldás is, de még nem elterjedt. Beltéri medencénél is ajánlatos a használaton kívüli víztakarás. mely a kívánt vízhőfok előállításának költségeit kíméli, ill. a párátlanításban is szerepet játszik. Előnye még a balesetek megőlézésében is lehet, főleg ha kisgyermekeink vannak.

Üzemeltetési költség

A fentiekből körvonalazódhat, hogy egy medence fenntartása bizony nem olcsó mulatság, a vízforgatás, vízfűtés, víztisztítás, vegyszerek, a levegő fűtése mind-mind részei a költségeknek. Ha kényelmi szempontokból sok automatikát éppíttetünk a rendszerbe, azok is emelik a fenntartást. A korábbiakban javasolt méret esetében bizony számolnunk kell a havi 30-50.000Ft-os kiadással, esetenként ennél többel is. Mágis úgy gondolom, aki megteheti ne habozzon, mert egy saját úszómedence élménye sok mindent feledtethet.
 


WYW Globál Directory

Címkék: sport úszás víz beltéri úszómedence